9 Ağustos 2009 Pazar

Borderlerin Beslenmesi

http://www.petworldturkey.com/images/kuslar/kanaryalar/beslenme5.gif
Borderlerin temel yiyeceği kanarya tohumudur.(canary seed) Yüksek karbonhidratlı bir yemdir. Bunun dışında eşe gelmelerini sağlayacak yüksek miktarda yağ veya protein içeren besinler de almalıdırlar. İkinci önemli yem ise ayçekirdeğidir. Bu yemler bir miktar metionin içerse de borderin metionin gereksinimini tam olarak karşılayamaz. Eş zamanı verilebilecek yemler şunlardır: ayçekirdeği kenevir devedikeni keten tohumu quinoa (Besin değeri en yüksek tahıllardan biri. Tahılların kralı olarak adlandırılıyor. Anavatanı Güney Amerika. 6000 yıl önce İnkalılar tarafından üretilmiş. Görünümü kuskusa benziyor)
Bunlara ek olarak arı poleni de eklenebilir. Dişinin yuvayı hazırladığı süre boyunca bu tür yemlerin günlük olarak verilmesi çok önemlidir. Bu sayede eşleşmeye hazırlanan dişinin bozulması önlenir. Bunların yanında vitamin ve mineral desteği de verilmelidir.

Özet
1. Borderlerinizi yalnız üreme döneminde değil tüm yıl boyunca besleyici mamalarla gerekli vitamin mineral ve amino asitlerle yeteri kadar kalori içeren besinlerle besleyin. Özellikle E ve B12 vitaminleri selenyum ve metionin bulunmasına dikkat edilmelidir.
2. Borderlerinizi eşe hazırlarken sabırlı olun. Gün uzunluğu daha yüksek sıcaklık ve erkeğin ötüşü gibi doğal faktörleri göz ardı etmeyin. Eğer istediğiniz erkek ötmüyorsa öten başka bir erkeği dişinin kafesinin yaklaşık altmış santimetre ötesinde diğer bir kafese koyarak kur yapmasını sağlayabilirsiniz. Eşleşecek olan erkeğin dişiye ötmesi ve onu beslemesi çok daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır ama erkeğin ötmemesi durumunda başka bir erkeği bu amaçla kullanmak yerinde olacaktır. Öten erkeğin Border cinsi olması da gerekmez.
3. Üreme döneminde kanaryanıza verdiniz besinlerde büyük değişiklikler olmamasına dikkat edin. Bu tür değişiklikler boş yumurtlama ya da yetersiz kuluçka sıcaklığı nedeniyle yumurta içinde ölümlere yol açacaktır. Özellikle protein miktarındaki azalma kanaryanız için üreme döneminden çıkış mesajı olarak algılanacaktır. Border üreticilerinin yavru almakta zorlanmalarının en büyük sebebi verilen besinlerin protein miktarının değişkenlik göstermesidir.
4. Kuluçkanın 14.gününün öğlenine kadar yumurtalar kırılmazsa bu yumurtalar başka bir dişinin altına konulabilir. Bazı eşlerde bu süre birkaç gün daha sürse dekuluçka sıcaklığı doğruysa genelde bu süre yeterlidir.
Üreme Dönemi Karışımı:
4 fincan kabuksuz ayçekirdeği 2 fincan kenevir 1 fincan devedikeni 1 fincan quinoa ½ fincan keten tohumu 1 fincan arı poleni.
Yukarıda verilen tarif üreme dönemindeki borderlere verilebilecek örnek bir karışımdır. Borderlerin çok hoşuna giden başka bir tarif de şudur:
Soya fasulyelerini 2 saat ılık suda tutup kuruladıktan sonra ayıklanmış brokoliyle birlikte robotta çekip borderlerinize verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder