9 Ağustos 2009 Pazar

Kanarya Hastalıkları


Kanaryalarının nazik bünyeli kuşlar olduğu herkes tarafından bilinir. Ama bu demek değildir ki bakımları zor ve zahmetlidir. Gerçekten her şeyiyle güzel olan ve Allah'ın bize verdiği bu ender varlıkları az ve titiz bir bakımla hastalıklarından arındırmış oluruz. Unutmayalım ki onlarda birer canlı biz insanlar nasıl her tür vitamin ve yiyeceklere ihtiyaç duyuyorsak bu sevimli canlıları da gıdalarından mahrum etmememiz gerekir. Kanaryaların belli başlı mikrobik hastalıklar,parazitsel hastalıklar,hasımsal hastalıklar,dış hastalıklar ve solunum yolu hastalıkları gibi gruplara ayırmak mümkündür. En iyi tedavi şekli tüm canlılarda da olduğu gibi önleyici tedbirler alınmasıdır bu tedbirler basittir ama ihmale gelmez. Öncelikle kanaryaların her türlü hava cereyanı bulunan yerlerde bırakılıp üşütmesine mani olmak şarttır. Temizliğinin esas olarak yapılması,şiddetli hareketlerle ürkütülerek korkutulmaması,kedi köpek fare,yılan gibi düşmanlarının erişemeyecekleri yerlere kafeslerin asılması,temiz ve çeşitli yem vitamin kireç,kum ihtiyacının temini,susuz bırakılmaması,çok sıcak yerlerde ve havasız rutubetli veya zehirli gazlarla havası bozulmuş yerlerde barındırılmaması,dik bir açı ile gelen şiddetli güneş ışınlarına maruz kalmaması önemle göz önünde bulundurulması gereken tedbirlerdir. Her canlıda olduğu gibi temiz hava sağlık için ilk şarttır. Temiz ve taze gıda da önemlidir. Karaciğer hassasiyetleri nedeni ile yapılacak fena bir beslenme karaciğeri bozarak çeşitli hastalıklara öncülük yapar. Zaman zaman birkaç damla bal karaciğeri rahatlatmaya yardımcı olur. Hasta bir kanarya genel olarak halsiz ve neşesiz olur hareketleri cansız tüyleri kabarıktır. Tünek veya kafes tabanında tembel tembel oturur. Gözleri donuk sık sık nefes alır sakindir. Hastalıkları derinin rengine bakılarak ta anlaşılabilir şöyle ki;zafiyet,verem,soğuk algınlığı gibi bünyeyi yıpratan hastalıklarda deri siyaha kaçan koyu kırmızı,şişmanlıklarda sarı renkleri alır. Kırık ve çıkıklar el yordamı ile tespit edilebilir. En önemli hastalıklardan biriside (ki bu bizlerin hijyen kurallarına uymamamızdan ileri gelmektedir.)bitlerin meydana getirdiği rahatsızlıklardır. Kafeslerin ve gereçlerin sık sık yıkanıp dezenfekte edilmemesi hayvanın bünyesi itibari ile meydana gelebilen bitlerin çoğalmasına ve kan emici olduklarından zayıf düşürerek ölümlerine neden olurlar.

SOĞUK ALGINLIĞI: Üşütme neticesi olur. Kuşun tüylerini kabartıp daima uyumak istemesi, belirtidir.

Kanarya sıcak bir yere alınır. Suyuna ''Terramycin'' eriyiğinden üç damla ilave edilir. Ballık asılır. yeşillik verilmeyip ilaçlı sudan içmesi sağlanır.

NEZLE: Üşütme sonucu göz ve burnunda akıntı görülür. geçicidir. Hasta kuşu diğerlerinden hemen ayırmak ve tedavi etmek gerekir. Sıcak mekan ve Terramycin damlası fayda verir.

BRONŞİT: Solunum yolu hastalıklarının en sık görülenidir. Nefes yolları ve hava kesecikleri iltihaplanmalardan meydana gelir. Ballık takılı olmalıdır.

ASTIM: Üşütme, rutubet vakitsiz banyo verme önlenemeyen bronşit neticesi solunum yolu iltihabının kronikleşmesi şeklidir. Bronşit tedavisine devam edilirse kati bir tedavisi yoktur. Hasta kuşu tecrit etmek şarttır.

İSHAL: Üşütme ile beraber; bayat mamalardan çürük yeşillik ve meyvelerden olur. Fazka verilen yeşillikte ishale sebebiyet verir. Yapılacak ilk iş yeşillik ve mamaları kesmektir. Haşlanmış patates rendesi üzerine bir tutam haş haş tohumu serpip mamalıkta verilir. Sularına on damla Sulpha Mezathin eriyiği damlatılır. Dışkı düzelinceye kadar tedaviye devam edilir.

KİREÇLİ SÜRGÜN: Bulaşıcı bir hastalıktır. Kireçli maddelerin Sindirilememesi ve kireç tuzlarının vucudtan atılması sebep olur. Sindirim sistemi bozulan kuş bir köşede bitkin durur. Yemeden içmeden kesilir. dışkısı sümüksüdür. Bulaşıcı olduğu için ayrı bir yere alınır. Kireç kaybından halsiz düşer bu sebeble kireçli maddeler toz olarak patates mamasına katılır, suyuna ilaç olarak Terramycin Animal Pormula Suluble Powder'' katılır gün aşırı tazeleyerek devam edilir.

KANLI SÜRGÜN: Kuşları çok etkileyen bulaşıcı bir bagırsak hastalığıdır. Önlem alınmassa kırıp geçirir. bağırsaklara yerleşen mikropların kanlı dışkı ile grup halinde yaşayan diğer kuşlara geçmesi ile salgın hastalık oluşur. Kuş kabarmış halde durur dışkısı sulı ve kanlıdır. Kuşa rejim uygulanır: Yeşillik verilmez Ballık takılır. Suyuna on beş yirmi damla ''Sulpa Megadhine'' eriyiğinden damlatılır. Daha sonra ''Terramycin suluble powder'' tozundan bir leblebi kadar suyuna gün aşırı katılarak tedavi devam edilir. Dışkı normale dönünceye kadar kontroller her gün sabah, akşam yapılır. Tecrit edilen kuşların gagalarına gerekirse ilaçlı su akıtılır. ''Balsomin'' ilacı ile de tedevide fayda sağlanır. Zira güçsüz kalan kuşun canlanmasına yardımcı olur. Vucudn direncini arttırmasına yardım eder.

KABIZLIK: Bağırsak bozukluklarından sonra görülür yeşillik ve meyve verilmemesi de sebep oluşturur. Kuş silkelenir, dışkısını yapamaz. Bu durumda verilecek yeşillik ve elma ile normal dışkı atması sağlanır. Beslenmesine kabızlığa sebeb gıdaları uzak tutarak devam edilir. Suyuna soda ilave edilir.

ZAFİYET: Çeşitli hastalıklar ve kötü bakım sonucu meydana gelir. İyi bir ortamda kuvvet verici mama şurup ve vitaminl, gıdalar yapılacak özel bir beslenme ile kuşu kurtarmak mümkün olabilir.'' Vitaline forte'' faydalıdır.

NİKRİS: Dar ve küçük kafeslerde hareketsizlik yüzünden ayak parmakları ve mafsallarda şişlikler meydana gelir. Kuş yürüyemez tünege tutunamaz. Bu halde ilk iş kuşa geniş bir mekan temin edilmelidir. ayaklar ''terramycin merhem Animal'' ile gün aşırı ovulur. Vitakraft özel ayak kremi çok etkilidir. Kuşun bol bol uçması iyileştirmeyi oldukça hızlandırır. Yeşillik ve meyve bol verilir.

BACAK PULLANMASI: Yaşlı kuşlarda görülür. kötü kafes ve tünekler de etkilidir. Yukarıda zikredilen merhemler çok faydalıdır. Zaman zaman sürüp hafifçe ovalayarak tedavi edilir.

SES KISILMASI: Soğuk ve rüzgarın etkisi veya soğuk su ve yaşilliklerin verilmesinden meydana gelir. Kuş ötümden kesilir. Bal limon, gliserin karışımı MAMAYI ballıkta verilmelidir. Suluğuna onbeş damla ''BRODİL'' surubundan ilave etmek fayda getirir.

DİL ALTI: Kanaryanın agızları içinde dil altlarındaki iltihaplanmadır. Kuş yemlenemez: Veteriner müdahalesi gerekebilir. Çogu kez limon suyu faydalıdır.

KANAT VE AYAK KIRIKLARI: Düşme ve çarpmaların yol açtığı kazalarla veya kafes içindeki yanlış tutuş ve kovalama esnasında olabilir. Kırılan uzuv ince bir bez ile sarılır kuş sakin bir yerde beslenir. Veteriner müdahalesi gerekebilir.. İtina ve ilgi gerektirir. Ayaklar sarılırken ''kibrit çöpü'' gibi sertlik temin edeci destek konur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder