9 Ağustos 2009 Pazar

Malinua Bakımı Ve Eğitimi

http://img166.imageshack.us/img166/3599/dsc00029ra0.jpg

Toplu halde bakılıyorsa adetleri fazla ise osenenin çıkan yavruları kendibaşlarına bakabilecek zamana geldiklerinde ebebiyenlerinin yanlarından ayrılarak salmalara,kuşhanelere salınırlar.

Bu yerleştirmede erkekleri dişilerden ayrılarak bir birlerinin sesini almıyacak yerlerde muhafaza ederken ayrılan onbeşerli erkek guruba bir hoca kuş salarız, burada topluca uçan kuşlar yerin genişliğinden ,uçum alanının rahatlığından çabuk palazlanıp hem gelişmiş olurlar hemde hocalarını ilk ders eğitimi olarak dinlemiş olurlar.Yine bu ortamdada salmaların loşlaştırılmasında fayda vardır.
Sonbaharın yaklaşımıyla havaların serinlemesiyle birlikde ilk ara tüyünden çıkan kuşlar altı aylık olduklarında ,erkekler tahtadan yapılmış :-):-):-):-)l telli,tek kapılı iki tünekli,dışarıdan askılıbir adet yemlikli ve bir adet suluklu 21cm X 20 cm X 15 cm ölçülerindeki kafeslere alınarak yeni yerlerine alıştırma cihetine gidilir.Yeni ders kafeslerine konan kuşlar gurupdan ayrılışlarının ürkekliğiyle çok panik ve korku içindedir, bu yüzden geçiş devresinde kafesleri yanyana koyup birbirlerini görmeleri sağlanır, bir haftalık bir sürede yeni yerlerine alışan kuşların aralarına koyacağımız plaka bibirbirlerini görmelerini engellemiş olur ,ancak yem ve su içmeye gittiklerinde birbirlerini görme fırsatı bulurlar bir haftada bu şekilde kalacak olan kuşlar iki haftalık olunca aradaki plaka önedoğru çekilerekden hiçbir şekilde birbirlerini göremiyecekleri vaziyete getirilir kuşlar artık birbirlerinin seslerini duymakta olup ders yapmaya (ötmeye) başlarlar.Artık ortamın bir ay içerisinde kademe kademe loşlaştırılması ve karartılması uygulamasına geçilir.Böylelikle kuşlar ötümden daha çok dinleme konumuna geçerler yemlerini ve su tüketimlerini hergün kontrol altında tutmalıyız,aynı zamanda,sürekli tabanda duran,hasta,sinirlilik halleri görünenler derhal gurupdan çıkarılmalıdır. Buvaziyette sindirilmiş olan kuşlar yemlik,suluk ve tüneklerinin yerlerini ezberlediklerinden fazlaca bir sıkıntı yaşamazlar isede tamami ile karartmadan ziyade çok hafif loşlaştırma idaaldir.
Artık egitim zamanının başlamasına sıtart verile bilir, bunun içinde elimizde hocalık yapabilecek kuşlarımız varsa aralarına yerleştirilir eğer yoksa kaset veya sididen dinleti yaptırıla bilinir bunun içinde sürekli aletlerin çalması bizi rahatsız edebileceği gibi kuşlarıda sitrese sokar sürekli çalmanın fayda yerine zararları vardır kuşlarda bezginlik yaratır,O yüzden dolayı zaman ayarlı pirizlerle bunları sabahın tan ağırırken olan vaktine,öğlenleyin,ikindide ve akşamın gün batımı öncesine ayarlarsak yarım saat aralıklarla dört kez çalması kanaatimce yetaerlidir.Eğer iyibir hoca kuşunuz yok ise kötü diye bildiğiniz kuşu hoca diye koymaktansa koymamak eniyisidir. Eğitim süreci kuşlar hocayı veya dinledikleri sesleri taklit etmeyebaşlarlar gün içerisinde zaman zaman kuşları aydınlığa çıkartarak yeteneklerini ve performasyonlarını ölçmeli ve notlarımızı tutmalıyız .Bu antıramanları hergün yapmalıyız.bu şekilde geçireceğimiz bir aylık kadar süreçde en iyi öten kuşları sürekli en üste tutarak sürekli bir yerdeğişimi yapmalıyız sürekli aynı şekilde kalan kuşlar yanlarında alıştıkları arkadaşlarını sürekli duymak istediklerinden buda bize başarısızlık getirir yer değişiminin temel sebebi budur.İyi güzel öten kuşları sürekli üsten aşşağı doğru yerleştir meliyiz , kuşlar kainatdada aynen böyledir ders yapan hoca kuş sürekli diğerlerinden daha zirvededir. Bu süreçde ötümlerini sıksık yarıda kesen turlarını laikiyle tamamlamıyan sürekli bileziğiyle oynayan negatif nağmeler çıkaran kuşlar ders eğitimi alan gurupdan çıkarılır dişarıda izlenir kayda değer bir gelişme olursa tekrar guruba dahil edilir. Kasım ayında kuşları artık tektek tanımış oluruz kendi kulağımıza göre en bol nağmeli uzun devirli öten kuşları kendi aralarında tim (dörtlü kolleksiyon) olarak kendi aralarında masa kuşu onun üstünde üçüncü kuş,onun üstünde ikinci kuş ve en üste kafa kuşu olarak alıştırmalıyız ki müsabakada başarılı olunsun. Bunu açacak olursak kafa kuşu ve masa kuşu aradaki kuşları tetikleyici (öttürücü) kuşlardır. Artık bundan sonrası yarışma şartlarına ,kurallarına ve Allaha kalmıştır.
( Hüzün ve sevinç kardeştir ,yarışma bir vesiledir umut kesilmedikçe başarı gelecektir.) Hüseyin İpek

1 yorum:

  1. Blog çok yararlı fakat yazıların arka zemininin koyu renk seçilmiş olması rahatsız ediyor yazılar okunmuyor. Lütfen arka fonu açık bir renge çevirin yada tamamen beyaz olsun.

    YanıtlaSil