9 Ağustos 2009 Pazar

Malinua Hakkında



Ülkelerin katılım ve üyeliği ile kurulan, Internasyonal Federasyonların uygulanan sistemlerde ve düzenlemelerde bağlı olduğu ve yasalarını kabul ettiği merkez bir kuruluş olan C.O.M. (Confyederation Ornitholique Mondiale) aracılığı ile bu Irk kanarya’ları da diğer kabul gören kuş Irk’ları gibi dünya ülkelerine tanıtılmıştır. Türkiye’de (MALİNUA(WATERSLAGER) adıyla anılan kanaryalar aynı IRK ama iki ayrı TÜR’dür, adlandırmalarıda Belçika ve Hollanda türleri olarak yapılmaktadır. Aynı makam’ları (turları) ötmelerine karşın ötme biçimleri değişiktir.

Her iki tür’de makaralı ve vuruşlu ötüş biçimi ile ötme yeteneklerine sahip olup, Belçika tür’ü Harz’larin ötüş biçimine daha yakın, daha sesli, çok daha fazla makamlı ve pest perdeli ötüşleri ile, makam’ları birbirine aralıksız bağlayan MAKARA ötüş biçimi ile öterler. Malesef çok kaliteli ve süperleri hariç bir çoğunda Bülbül’ün makam’ı olan Tjokken (kısa aralıklarla göğüsten gelen hıçkırığı andıran djok veya tjok sesleri) artı rulesi (aynı seslerin aralıksız ötüş şekli) ve Metal sesleri zayıftar veya duyulmaz. Belçikalıların en önem verdikleri makam’lar bu seslerinden oluşan Akar-Kaynar ve Çağlayan su makamlarıdır.

Vuruşlu ötüş biçimi ve bazı makamları çınlayan nağmelerle sunan Hollanda Waterslager türü bu özelliklerinden dolayı Belçika Malinois (MALİNUA) türünden daha sesli izlenimi verir. İki tür arasında daha sesli veya daha sessiz karşılaştırması yapmak pek doğru değildir, zira her iki türde türlerine özgü ötüş biçimi ile öterler. Waterslager(MALİNUA) tür’ünde geldikleri soy’a bağlı olarak sertleri gibi yumuşak tarzda ötenleri mevcuttur. Genellemede ötmeleri öngörülen bütün makam’ları eksiksiz öterler. Su vuran, su döven anlamına gelen Waterslager(MALİNUA) kelimesinden de anlaşıldığı gibi su turlarını dolgun name’lerle mükemmel ötenleri çok tutulur.

Hangi tür’den olurlarsa olsunlar kaliteleri ait oldukları Irk’ın tür’üne özgü ötüş biçimi ile makam’ları eksiksiz, hatasız, kesintisiz, Akıcı yumuşak tarz’da ve bulundukları dört’lü grupta (koleksiyon) birbirlerine uyum sağlayarak bir harmoni şekline öten kanarya’lardır.

Her makam öttüklere nağmeye (sese) uygun olarak adlandırılır. Çok sevilen bir şarkı sesi güzel bir ses sanatçısından ne kadar zevkle dinlenirse, bu ırk kanaryalarının her iki ayrı türünün kalitelerini dinlemekte onlara gönül vermiş kanarya severlere o kadar zevk verir. Önemli olan makam ve nağmeleri tanıyabilmek iyi, eksik, hatalı ayırımını yapabilmektir. Bu ayrımı yapabilmek için uzun yıllar tecrübe ve çok iyi kulak ister.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder